Please wait...

Wordt het hele finance team ‘business partner’?

Om gelijk maar het antwoord te geven; Nee. Maar het hele Finance team is wel nodig om de business controller in de rol van business partner te krijgen. Misschien moeten we de parallel trekken met een voetbal team;

In de verdediging hebben we de ‘BEWAKER’ zoals ik deze rol in de vorige blog noemde (internal audit, risk management etc.). Ze zorgen dat de basis stabiel is en er wordt een gatekeepers rol vervuld. Denk aan bijvoorbeeld de doelman die zorgt dat het Finance team geen ‘eigen doelpunt’ maakt door wet- en regelgeving met voeten te treden. De externe accountant en toezichthouders zijn de scheidsrechter en de assistent scheidsrechters.

De basis van het team wordt gevormd door de verdediging, hier begint ook de opbouw van de aanval. Dit is typisch de rol van de ‘VASTLEGGER’, ofwel van de administratie. Die kan zonder franje en onnodige handelingen een belangrijke (administratieve) taak uitvoeren. En zorgen dat het middenveld zich op de aanval kan richten.

Op het middenveld komt de creativiteit meer om de hoek kijken. En er moet snel geschakeld worden tussen de verdediging (‘VASTLEGGER’) en de aanval (‘NAVIGATOR’). Door de mooie analyses, rapportages en combinaties van inzichten kan de ‘INZICHT’ rol worden vergeleken met de loopactie in de open ruimte of met de splijtende pass van de middenvelder.

Tot slot hebben we de ‘NAVIGATOR’ in de rol van business controller die in de spits staat. Dit is degene die de vrije ruimte zoekt, aangeeft wat hij nodig heeft en al het goede werk van het team weet om te zetten in doelpunten. Of binnen Finance, degene die bij de directie het inzicht geeft en zorgt dat bedrijfseconomisch verantwoorde besluiten worden genomen.

De ‘NAVIGATOR’ kan dus schitteren met de mooie inzichten, maar alleen als het hele team naar dit resultaat heeft toegewerkt. Anders staat de spits ‘buitenspel’ en kan niets bereiken. Of erger nog, de analyses en informatie die hij krijgt is onjuist.

Kortom, de business partner staat in de spits, maar het gaat uiteindelijk om teamwork.

En nu?

Wil jij binnen jouw onderneming de plannen ook beter en sneller realiseren? Of wil je de Finance afdeling meer in de rol van business partner krijgen? Ga dan naar onze website www.cntrlf.nl of neem direct contact met ons op info@cntrlf.nl voor meer informatie.

 

Leave comments

Your email is safe with us.