Please wait...

Finance als business partner; 4 speerpunten

In de blog van twee weken geleden spraken we over de valkuilen die je tegen kunt komen wanneer je het Finance team meer als business partner wilt laten functioneren. De top vijf valkuilen zijn:

  1. IT systemen die analyses niet goed ondersteunen;
  2. ‘Afleiding’ door andere activiteiten;
  3. Kennis en kunde van het Finance team;
  4. Data inconsistenties;
  5. De afstand tussen het Finance team en de business is te groot.

Uiteraard is het belangrijk om deze valkuilen of beperkingen zoveel mogelijk weg te nemen, op die manier kunnen de valkuilen ook grotendeels de enablers worden. De belangrijkste enablers zijn daarmee niet verrassend;

Juiste kennis en kunde van de Finance medewerkers staat dan met stip op één.
Gevolgd door correcte en consistente informatie, ondersteunende IT-systemen en de positie van Finance binnen de organisatie.

In de blog van vandaag gaan we vooral kijken naar de eerste en vierde enabler, met andere woorden; Hoe kan je zorgen dat het Finance team de juiste dingen op de juiste manier gaat doen?

Om een werkelijke business partner te kunnen worden moet de dynamiek in het Finance team gaan veranderen. Dit kan eenvoudig aan de hand van onderstaande figuur worden geïllustreerd;

Om Kennis en Kunde goed in te vullen is het niet voldoende om een controller een RC of CMA opleiding te laten doen. Ze moeten worden ondersteund door een team dat de vastlegging efficiënt en effectief doet. Voldoen aan wet- en regelgeving alleen is daarvoor onvoldoende. Er moet begrip zijn voor de noodzaak die vanuit ‘INZICHT’ nodig is. Zonder goede rapportage- en analyse functie kan de draai naar business partner niet voldoende worden gemaakt. Bij het ‘INZICHT’ team moet de data worden omgezet naar rapportage en moeten er analyses worden gemaakt op basis van financiële- en niet financiële data. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de business drivers die liggen onder het bedrijfsmodel. Met deze inzichten kan de ‘NAVIGATOR’ vervolgens de rol van business partner oppakken en sturing geven aan planvorming en besluitvormingsprocessen.

Tot slot is het essentieel om goed te ‘BEWAKEN’. Als de ‘NAVIGATOR’ het business belang te veel laat voorgaan op het compliance belang dan moet hier worden ingegrepen. Door goede interactie en samenwerking gebeurt dit voordat van plan naar actie wordt overgegaan. De Compliance functie zal dus voor een groot deel proactief zijn.

Wil jij binnen jouw onderneming de plannen ook beter en sneller realiseren? Of wil je de finance afdeling meer in de rol van business partner krijgen? Ga dan naar onze website www.cntrlf.nl of neem direct contact met ons op info@cntrlf.nl voor meer informatie.

 

Leave comments

Your email is safe with us.