Please wait...

Zijn de doelstellingen congruent met het doel?

In Nederland is de laatste jaren veel te doen over bonusbeleid. Zeker bij banken en financiële instellingen. Hier is Nederland het braafste jongetje uit de Europese klas, met extra strenge beloningsregels. De vraag is, wat is in uw onderneming nu verstandig? En hoe helpen doelstellingen om uw doelen te halen.

Het is algemeen geaccepteerd dat organisaties en mensen die doelen stellen succesvoller zijn. Doelen geven focus, zetten aan tot actie, geven een visie weer, motiveren en geven de prioriteiten aan. Zeker als ze SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden) zijn en dat mensen denken het doel te kunnen halen als ze zich hiervoor goed inzetten.

Daar staat tegenover dat tegenstanders vaak zeggen dat het kan leiden tot tunnelvisie, ongewenst gedrag door het realiseren van doelen boven alles te stellen. Zeker als hier een grote financiële beloning aan verbonden is. Bij iedereen ligt de kredietcrisis nog vers in het geheugen….

Kortom; door het stellen van doelen wordt je succesvoller, maar als je niet oppast kunnen er ook serieuze negatieve gevolgen zijn.

Wat te doen?

Het begint bij het strategisch- of jaarplan; hier moeten duidelijke doelen in staan. Deze doelen moeten worden vertaald naar operationele doelstellingen en doelstellingen voor individuele medewerkers. Onderling zijn deze operationele doelstellingen weer met elkaar verbonden.

Op het eerste oog lijkt dat eenvoudig, maar dit wordt vaak te licht opgenomen. Kengetallen werken elkaar nog wel eens tegen, bijvoorbeeld;

Je wilt dat je sales team de omzet laat stijgen met 10%. Dit kan je als doelstelling eenvoudig en SMART meegeven. Het risico is echter dat de salesgroei de winst drukt als er kortingen worden gegeven om de omzet snel te laten groeien. Geef dan ook een margedoelstelling mee. Hierdoor ontstaat er een subtiel spel van doelen en kengetallen dat elkaar moet versterken of elkaars risico’s afdekken.

Je krijgt namelijk het gedrag waar je mensen voor beloond. Medewerkers moeten hun doelstellingen begrijpen. Als doelen niet helder geformuleerd worden of niet te meten en rapporteren zijn dan krijg je ongewenst gedrag. Dat je ook nog een beloont…

Heb jij te maken met doelstellingen bepalen en wil je hier meer over weten? Lees eens ‘Measure What Matters’ van John Doer, ‘Business Model Generatie’ van Ostenwalder (CANVAS Model) of lees meer over OGSM’s opstellen.

En verder?

Wil jij binnen jouw onderneming de plannen ook beter en sneller realiseren? Of wil je de finance afdeling in de rol van business partner krijgen? Ga dan naar onze website www.cntrlf.nl of neem direct contact met ons op info@cntrlf.nl voor meer informatie.

Leave comments

Your email is safe with us.