Please wait...

Slim Besparen; hogere kwaliteit tegen lagere kosten.

In onze vorige blog stonden we stil bij de doelmatigheid van de kosten. Anders gezegd, dragen de activiteiten waar je kosten voor maakt bij aan het realiseren van de doelstellingen van de onderneming. 

In feite zijn we kosten aan het rationaliseren, en niet zozeer besparen. Zo ja, dan gaat het goed. Zo niet, dan moeten de kosten worden afgebouwd. 

De eerste stap is dus om te kijken of de kosten doelmatig zijn. Maar dit is natuurlijk slechts een deel van het verhaal.

De tweede stap is de vraag hoe slim je werkt; Werk je efficiënt, werk je effectief, maak je kosten voor foutherstel en controles? Daar draait het natuurlijk ook om.

Om kosten te rationaliseren moeten we naast de doelmatigheid dus ook kijken naar het proces. Is dat efficiënt en op de klantwensen gericht? Een goede methode om naar de processen te kijken is door gebruik te maken van Lean Management, hoewel Lean Management geen kostenbesparingsmethode op zich is.

Een Lean techniek die zich hiervoor goed leent is de Value Stream Map (VSM). In een VSM wordt duidelijk waar in het proces overbodige stappen of controles zitten, waar ‘rework’ door fouten ontstaat en waar onnodige wachttijden in het proces zitten. Als we dit proces goed inrichten gaat de doorlooptijd naar beneden, en is het eindproduct van een hogere kwaliteit.

Het verlagen van de kosten is eigenlijk een bijvangst. Wij noemen dit slim besparen; kosten dalen terwijl kwaliteit en klantbeleving stijgen. Vaak vinden medewerkers de nieuwe manier van werken prettiger doordat het proces goed beheerst wordt en er minder ‘paniekvoetbal’ is.

En nu?

Heb je binnen jouw onderneming ook het gevoel dat de kosten gerationaliseerd moeten worden? Kijk op onze website www.cntrlf.nl of neem contact met ons op via info@cntrlf.nlS

Leave comments

Your email is safe with us.